Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

пʼятницю, 23 січня 2015 р.

Тобі, Україно, наш мужній народе, складаємо пісню святої свободи!

"Віднині зливаються в одно віками відділені одна від одної частини України - Галичина, Буковина, Закарпаття і Придніпрянська Україна - в одну Велику Україну... Віднині український народ, звільнений могутнім поривом своїх власних сил, має змогу об'єднати всі зусилля своїх синів для створення нероздільної незалежної Української Держави на добро і щастя українського народу"
У тяжкій і тривалій боротьбі за національне визволення, утвердження власної державності наш народ не раз переживав як гіркі, так і радісні події. Одна з таких сторінок нашого минулого - боротьба українського народу за соборність своїх земель. Щороку 22 січня весь український народ із вдячністю згадує тих героїв, які боролися за об'єднання усіх національно-демократичних сил українства, хто словом і ділом намагався відродити незалежну Соборну Українську державу.   
"Тобі, Україно, наш мужній народе, кладаємо пісню святої свободи!" - загальносистемний феєрверк вшанування в бібліотеках району.
Фотовиставка "Моя Соборна, Суверенна..." в бібліотеці імені В.Чапаєва відображає хронологію єднання людей впродовж чверті століття.
"Одна-єдина Соборна Україна" - патріотична година в БСЧ імені О.Гончара. Під час заходу бібліотекарі розповіли молоді про історичні передумови Акту злуки, про боротьбу за територіальну єдність України і різні часи. Присутні оглянули витсавку-хроноскоп "Соборність України: тернистий шлях" та документальні джерела.
Бібліотека імені М.Бажана провела годину соборності "Процвітай у єдності, наша державо!" та підготувала тематичну виставку.
Бібліотека імені В.Чкалова організувала зустріч старшокласників школи №115 із сучасним українським письменником, поетом, учасником поетичного укруповання "Нова дегенерація", літературним критиком, перекладачем, редактором, журналістом - Іваном Андрусяком. У залі шкльної бібліотеки відбувся круглий стіл "Відродження Вітчизни - це єдність наших душ"
Читачі, які відвідали в День Соборності України бібліотеку імені І.Багряного, дізналися про тернистий шлях до незалежності, що його здолала Україна, побачили на карті її "Гарячі точки" та зібрали в єдине ціле "роз'єднані" території держави: "Україна - єдина країна. Донбас і Крим - це Україна!" "Будемо дружніми - будемо сильними - будемо вільними!" - вирішили молоді патріоти.
В бібліотеці імені О.Донченка пройшла інформаційна година "Велика злука українського народу" 
Працівники бібліотек долучилися до районних урочитостей, присвячених Дню Соборності України. На початку заходу присутні вшанували хвилиноюмовчання пам'ять про загиблих, що виборювали єдину незалежну Україну. Згодом відбулася церемонія підняття державного прапора України за участю прапороносної групи та під супровід оркестру Національної академії внутрішніх справ. Протягом дня проводились флеш моби, майстер класи з виготовлення ляльок-мотанок, петиківського розпису та розпису на склі. 
"Соборність - це не лише єднання територій, але, в першу чергу, це єднання людей. Єднання навколо спільної мети- перемоги й розбудови нашої держави" - зазначив заступник голови Солом'янської районної в місті Києві державної адміністрації Володимир Бялковський. 
Задзвонили срібні дзвони в Україні, 
Аж по світі по широкім стало чути:
"Зустрічайте Воскресіння день! Віднині
Навік-віки Україні вільній бути!"
Зашумів відвічний Київ прапорами,
Розлилась народу повідь по Подолі,
На Майдані, на Софійськім, з корогвами
Зустрічала Україна свято волі.
Україно, нездоланна вища Мати
Володимира, Богдана і Тараса.
Бог тобі призначив жити, не вмирати, 
Бути сітові як захист і окраса.
                         В.Переяславець

Немає коментарів:

Дописати коментар