Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 21 січня 2015 р.

Крим: наша благословенна земля

Земле моя кримська,
Земле українська,
Сонячний південний краю мій...
Данило Кононенко
Крим... Зачаровуючий край таємничих сивих гір, вічно молодого моря, від якого не можна відірвати очей. Історія Криму своїм корінням сягає в глибину віків. Тут здавна переплелися шляхи історії, культури, літератури різних народів і епох. Ольвія, Херсонес, Пантикапей, Таврида - міста-держави, які назавжди увійшли в світову історію, залишили відбитки могутньої цивілізації у сьогоднішній культурі. 
Кримська земля згадується ще в гомерівські часи, часи Геродота і Еврипіда. До кримських берегів підпливали кораблі хитромудрого Одіссея. Звідси беруть початок кіммерійці і скіфи, українські прадавні народи. Християнство Київської Русі народилося в купелі Святого Володимира в Херсонесі. 
Про Крим писав і автор славнозвісного "Слова о полку Ігоревім". З літопису "Повесть временных лет" дізнаємося про перебування Криму в складі Київської Русі. 
Минуле Криму багате на події - величні і щасливі, трагічні і героїчні, як і історія будь-якого регіону з давньою, складною і суперечливою історією. Нині в багатонаціональній Автономній Республіці Крим проживає біля мільйона українців, які, незважаючи на складність сьогоденних обставин, своєю творчою мирною працею вносять значний вклад в розвиток історії і культури краю. 
Хто хоч один раз побував у Криму, той уже ніколи не забуде казкової принадності його узбережжя, оповитого духмяністю темно-зелених кипарисів, залитого сонячним сміхом. 
Край стародавніх пам'ятників культури, захоплюючих неповторною красою архітектурних споруд, розкішних парків, садів, виноградників. Кращий куточок нашої батьківщини. Неймовірне, чарівне місце! МОЄ! НАШЕ!
Якщо в Криму бував хоч раз ти,
То навертатимуть сюди
І розмаїті зелен-рясти,
Й жада бурхливої води
                         Анатолій Гризун  
"Крим: наша благословенна земля" - загальносистемний день Автономної Республіки Крим в наших бібліотеках.
Бібліотека імені В.Чапаєва підготувала виставку - подорож "Крим - край легенд" та тематичну викладку "Крим в житті і творчості українських письменників"
В бібліотеці імені О.Донченка пройшла літературна мандрівка за книгою Є.Білоусова "Казки та легенди Криму".
Заочну допорож "Крим - край між моря і гір" здійснили користувачі БСЧ імені О.Гончара
БСЧ імені М.Лермонтова підготувала тематичну виставку "Крим - не Росія, Крим - Україна!"
Бібліотека імені В.Чкалова підготувала виставку - подорож "Співець Криму - Олександр Грін".
"Мандрівку до сонячного Криму" здійснили читачі бібліотеки імені О.Пироговського. Виставка, підготовлена бібліотекарями, знайомить відвідувачів з перлинами та видатними постатями Криму.
Бібліотека імені М.Бажана підготувала виставку "Къырымтатарларнынъ", присвячену культурі кримських татар. 
"Легенди Криму" творча виставка в ЦРБ імені Ф.Достоєвського.
  
Віртуальне знайомство із заповідними територіями Криму підготувала бібліотека імені І.Багряного. 
В бібліотеці імені О.Новікова-Прибоя оформлена мистецька виставка "Правила життя", яка розповідає про стародавню і унікальну історію культури кримських татар - корінного етносу півострова та знайомить з іменами і творчістю майстрів традиційного народного прикладного мистецтва - учасників проекту "Кримський стиль", мета якого - відродження духовної спадщини традицій кримськотатарского мистецтва в сучасних формах.

Немає коментарів:

Дописати коментар