Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 4 травня 2016 р.

Великодня Пасхалія

Великдень всіх нас на гостини просить,
Малює сонце полотно небес,
І крашанку, як усмішку, підносить,
Христос воскрес!
День Воскресіння Ісуса Христа - Великдень - одне з найбільших свят християн. У дохристиянські часи це було свято весняного сонця і пробудження природи від довгого сну. За народними спостереженнями, цього дня і сонце якось особливо світить, кажуть, сонце "грає". 
Свято Воскресіння багате в народному і обрядовому звичаях.
Напередодні Великодня в ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась релігійно-народознавча година "Воскресіння Христове - свято духовного очищення і оновлення".
"Світле свято Великоднє" - урок народознавства в бібліотеці імені О.Донченка.
Невід'ємна частина свята Великодня - писанка. У наших предків яйце було символом весняного відродження природи, зародження життя, продовження роду. З писанок, крашанок розпочинається великодній сніданок у кожній українській оселі.
В бібліотеках Солом'янки відбулись майстер класи з писанкарства.  
Бібліотека імені В.Кудряшова (в партнерстві з Національним музеєм народної архітектури та побуту України та Академією мистецтв) 
"Писанкові фантазії" - БСЧ імені О.Гончара
В бібліотеці імені М.Бажана відбувся майстер клас з виготовлення декоративних писанок з крупи.
Майстер класи з виготовлення Великодніх витинанок відбулись в бібліотеках імені П.Вершигори та імені В.Чапаєва
Бібліотека імені В.Чапаєва оформила вітринну виставку Великодніх листівок
Святкову експозицію "Настала Великодня мить! І котиться святкова колісниця..." оформила бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. Її прикрашають авторські писанки майстра писанкарства, члена Національної спілки майстрів народного мистецтва України, заслуженого майстра народної творчості України Зої Вікторівни Сташук та колекція Великодніх листівок.
Активно готувались до Великодня в бібліотеці імені І.Багряного: проводили бесіди про традиції святкування, виготовляли сувеніри (за допомогою майстра народної творчості Тамари Желіби). Не забули про духовні подарунки для тих, хто не вдома, а у воєнній обстановці чи на лікарняному ліжку зустрічає свята. 
На Великдень люди, радіючи, співають, грають в різні ігри. 
В бібліотеці імені В.Чкалова відбулась зустріч шестикласників гімназії №115 з їх "особливими" ровесниками, вихованцями школи "Надія", "Весна пробуджуєх природу, а Великдень - душу".  Звучали пісні весняні звичаєво-обрядові пісні: веснянки, гаївки.
Най воскресне Україна
Сріблом, злотом обмаїна.
Най воскресне, най прибуде
Поміж українські люди.
Най приведе за собою
За рученьку кращу долю,
Нарід її принимає,
Ще не вмерла заспіває.

ХРИСТОС ВОСКРЕС!
ВОІСТИНУ ВОСТКРЕС!

Немає коментарів:

Дописати коментар