Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

середу, 24 травня 2017 р.

Діалог слов'янських спільнот

День слов'янської писемності і культури відзначається щорічно 24 травня в день вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які дали слов'янам писемність і можливість залишати інформацію, використовуючи простий і зрозумілий алфавіт.
Слов'янська писемність була створена в ІХ столітті, близько 863 року. Новий алфавіт отримав назву "кирилиця" на ім'я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов'янських народів старший брат Мефодій. Кирило створив слов'янську абетку на основі грецької, суттєві змінивши її, щоб передати слов'янську звукову систему.
"Діалог слов'янських спільнот" - День інформування до Дня слов'янської писемності і культури в бібліотеках Солом'янки. 
Напередодні свята в бібліотеці імені М.Реріха відбувся святковий захід з вшанування пам'яті святих рівноапостольних Кирила і Мефодія, які подарували слов'янським народам свою абетку та залучили до духовної культури і писменності. Захід відбувся за участі Надзвичайного та Повноважного Посла Республіки Болгарія в Україні пана Красіміра Мінчева та Товариства дружби "Україна-Болгарія" (президент - Ю. Сєдих). 
Літературні хвилинки "Притулюся серцем до слова" звучали в БСЧ імені М.Лермонтова.
"Слов'янської писемності творці" - культурологічний компас в БСЧ імені О.Гончара
 
Культурологічну мандрівку "Творці слов'янської писемності" здійснили читачі бібліотеки імені О.Донченка.
Тематичний перегляд "Рідна мова - серце народу. Вона невмируща. Святий її квіт" провела бібліотека імені О.Новікова-Прибоя.  

Немає коментарів:

Дописати коментар