Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

неділю, 24 лютого 2019 р.

Майдан. Жива історія

Історія будь-якого народу містить періоди, дати, які є вирішальними і доленосними в його житті. 20 лютого Україна вшановує Героїв Небесної Сотні, які загинули під час подій на Майдані 18-20 лютого 2014 року. Це трагічний день, який змінив Україну та українців. Ми повинні пам’ятати героїчні сторінки, коли проливали кров українські патріоти. Юні хлопці, чоловіки та жінки вже ніколи не повернуться додому, не обіймуть близьких, не посміхнуться друзям. Сумно і боляче. 
"Майдан: осколки пам'яті" - інформація в блогу БСч імені М.Лермонтова. 
Бібліотека імені М.Бажана підготувала фотовиставку "Майдан". "Героям слава - вписано у серці" - тематична виставка в бібліотеці №13. 
 
Бібліотека імені І.Світличного запросила на зустріч зі своїми користувачами учасника Автомайдану Ярослава Гончара, який розповів що саме його спонукало залишити заможне, відносно спокійне життя і стати активним бійцем за краще майбутнє країни, про той час, коли людей різних професій та статків зібрала одна ідея – краще майбутнє для їхніх дітей. Наприкінці зустрічі відбувся перегляд документальних відеокадрів подія на Майдані.
Урок мужності і слави "Герої Сотні, лицарі добра" в партнерстві з Національним музеєм Революції Гідності відбувся в приміщенні школи №187 за підтримки бібліотеки імені В.Кудряшова. 
Бібліотека №13 разом з користувачами та волонтером громадської організації "Генерація дії" Юрієм Когтєвим, який був учасником Майдану, вшанували п'яту річницю пам'яті про українську гідність і прагнення вільно жити у власній європейській державі. З дискусією, власним баченням, запитаннями та презентацією фільму "Наша гідність", особисто знятому і представленому аудиторії бібліотекарем Наталією Колесниковою. Колектив бібліотеки відгукнувся на пропозицію гостя Юрія, про що співробітники дізналися з оголошення групи "Мій Відрадний", і взяли участь у акції відправки шин для розвідників ЗСУ у Маріуполь. Адже волонтер після Революції Гідності продовжує справу життя у горнилі війни на сході України.
Концерт, присвячений пам’яті Героїв Небесної Сотні, за участю лідера гурту «Телері» Лесі Рой та ансамблю «Обрій» відбувся в бібліотеці імені П.Вершигори. Також бібліотека оформила виставаку-пам'ять "Небесна Сотня. Зима, що змінила країну"
За підтримки бібліотеки імені О.Пироговського в школі № 43 відбулися військово-патріотичні уроки. З учнями 8-11-х класів спілкувались представники Збройних Сил України. Теми уроків: «Структура Збройних Сил України», «Профорієнтаційна агітація учнів щодо вступу у вищі військово-навчальні заклади», «Герої АТО», «Протимінна діяльність», «Національні символи». 
У бібліотеці сімейного читання імені Олеся Гончара для юних користувачів пройшла година–реквієм "ВОНИ СПІВАЛИ: "Ще не вмерла...", присвячена Героям Небесної Сотні. Спостерігаючи за учнями, дійшли до висновку, що треба розповідати... дуже важливо про це розповідати і показувати.
 
В бібліотеці імені О.Донченка для дітей відбулась зустріч з Ігорем Рубцовим - учасником війни в Афганістані, поетом, письменником, волонтером, переселенцем з Донецька та Гнатом Міренковим - переселенцем з Луганську. Читачам бібліотеки пан Ігор розповідав про війну в Афганістані, про обстріли Донецька, про Майдан напередодні жахливих розстрілів, читав свої вірші, а пан Гнат заграв на сопілці і також поділився своїми спогадами.
Бібліотека імені О.Новікова-Прибоя долучила своїх користувачів - учнів шкіл до Міжнародної щорічної тихої акції "Янгол пам'яті". Діти зробили символічних білих янголів з паперу та розвішували їзх на деревах. Цим вони висловили шану всім загиблим 20 лютого 2014 року у центрі Києва. 
У бібліотеці №15 відвідувачам було запропоновано оглянути виставку світлин "Небесна Сотня - то в серцях вогонь", у бібліотеці імені М.Реріха  - книжкову виставку "Цей день в історії", присвячену Героям Небесної Сотні. В бібліотеці №11 пройшов день пам'яті за загиблими під час Революції Гідності. 
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського на зустріч з молоддю завітав лідер нової формації, священник, військовий капелан Андрій Зелінський. Говорили про ціннісні орієнтири, про відповіді на виклики, як і чекають всіх нас в сьогоднійшньому мінливому світі, про ЕТОС ВОЇНА.

Немає коментарів:

Дописати коментар