Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 25 лютого 2019 р.

Об'єднаймося в любові до рідної мови!

«Найбільше і найдорожче добро в кожного народу – це його мова, бо вона не що інше, як жива схованка людського духу, його багата скарбниця, в яку народ складає і своє давнє життя, і свої сподіванки, розум, досвіт, почування», - писав Панас Мирний.
До Міжнародного дня рідної мови в бібліотеках Солом'янки були організовані активності.
Бібліотека імені М.Бажана оформила тематичну виставку "Мов джерельна вода, рідна мова моя". Читачі бібліотеки імені І.Світличного взяли участь в літературно-фольклорному диліжансі "Пізнаємо нашу мову". На юних читачів чекали інтелектуальний квест, пізнавальна вікторина, а також майстер-клас із тлумачення діалектизмів, які продемонстрували обізнаність дітей у мовних відмінностях різних регіонів нашої країни.
 
Мовознавчу інтелект-вікторину знавців української мови "Рідна, калинова, щира і чудова – все це наша мова" провела бібліотека імені П.Вершигори. 
В бібліотеці імені О.Пироговського відбулася лінгвіністична гра-естафета "Мово моя, мово-мовонько шовкова". Діти взяли участь у конкурсах:"Бліц-опитування", "Конверт", "Переговори сусіда", "Розсипаночка", «Відновіть вірші", "Шифрувальник", "Продовжи прислів'я", "Сходинки слів», вчилися лайфхаків як правильно вимовляти слова, легко запам’ятовувати складні правила та грамотно спілкуватися українською.
Бібліотекарі бібліотеки імені О.Довженка відвідали дитячий садок та розповіли про те, як виникли різні мови. Дітки прослухали звучання мов, познайомилися з авторами відомих казок, знайшли на карті світу літературних героїв. А ще вправно відповідали на питання літературної вікторини «Чи знаєш ти українські казки», після чого виконали творче завдання, зробивши казкові будиночки з улюбленими українськими літературними героями.
"Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті" - тематична виставка в бібліотеці "Солом'янська".
БСЧ імені Лермонтова підготувала для школярів мовознавчий урок "Відкрий, о рідна мово, свої скарбниці золоті", під час якого діти взяли участь в конкурсі на кращих знавчів української мови.

 
В бібліотеці сімейного читання імені О. Гончара створювали тематичну саморобну книжку, лепбук «Рідна мова українська: цитатник читачів». Школярі, які брали участь у заході, отримали не лише естетичне задоволення від креативної діяльності, а й згадували та повторювали навчальний матеріал.
 
В бібліотеці імені О.Донченка під час мовознавчого калейдоскопу "Бринить, співає наша мова, чарує, тішить і п'янить" діти читали вірші про мову, пригадували українські прислів'я та приказки, відгадували загадки, відповідали на запитання вікторини та виконували цікаві завдання і вправи.
В бібліотеці №11 проходили голосні читання для дорослих – читали поезію найулюбленіших українських письменників: Сергія Жадана, Ліну Костенко, Івана Малковича та інших.
Інформацію для віддалених користувачів "Мовне багатоголосся України" розмістила бібліотека імені О.Новікова-Прибоя. Слово про рідну мову "Квітни, мово, зірнице слова!" від бібліотекаря цієї бібліотеки слухали молодші школярі школи № 64.
В бібліотеці імені М.Реріха відбувся літературно-музичний вечір «Я був, я єсть, я завжди буди лжить…» на вшанування видатного письменника, громадського діяча, великого патріота Вірменії Гавганнеса Туманяна з нагоди 150-річчя від дня його народження за участю представників Київської вірменської громади 
Бібліотекарі бібліотеки імені І.Багряного влаштували флешмоб у сквері на вулиці Мартиросяна. Щоб привернути увагу відвідувачів парку, задіяли Птаха Фенікса - символа відродження. Біля Птаха гуртувались люди, бібліотекарі розповідали про свято та роздавали інформаційні листівки про корінні мови нашої країни.

Немає коментарів:

Дописати коментар