Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

неділю, 23 лютого 2020 р.

Мово моя!

21 лютого представники всіх націй і народностей світу відзначають Міжнародний день рідної мови. Свято започаткували у листопаді 1999 року на сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО у Парижі з метою підтримки мови, як ознаки культурної приналежності особи.
З нагоди Міжнародного дня рідної мови в бібліотеках Солом'янки відбувся ряд тематичних заходів. 
Літературну виставку "Мелодійна, багата, розмаїта" підготувала бібліотека №15. Також в бібліотеці "дзвеніла струмочком рідна мова" - діти читали вірші.
В бібліотеці імені О.Донченка відбувся мовний турнір "Живої мови чарування", оформлена книжково-ілюстративна виставка "Мова - духовний скарб народу".
 
Про те, скільки мов на світі, які найбільш розповсюджені, які знаходяться на грані вимирання, про незвичайне письмо деяких мов, про те, хто з українців знав найбільше мов та багато іншої цікавої інформації дізналися відвідувачі бібліотеки імені І.Багряного.
Дискусійні гойдалки "Говориш українською? Так!" відбулись в бібліотеці імені І.Світличного.
"Розмовляй увкраїнською, пиши українською, співай українською" - мовознавчий форум в бібліотеці імені В.Кудряшова 
Бібліотека імені П.Вершигори оформила книжково-ілюстративну виставку "Українська мова - диво калинове". Також бібліотека провела конкурс знавців рідної мови.
Мовний квест "Розваги в Країні мовознавства" провела бібліотека імені О.Пироговського
В ЦРБ імені Ф.Достоєвського відбулась читання-гра по методиках змішаного навчання "Словесні аналогії"
Бібліотека №13 оформила тематичну виставку "Рідна мова моя, поетична й пісенна". Співали в бібліотеці лагідні українські колискові.
"Живої мови чарування" - читачі бібліотеки "Солом'янська" зустрілися з письменницею Лесею Мовчун.
Бібліотека імені О.Довженка провела мовний турнір та оформила книжкову виставку.
Пізнавальна година "Єдиний скарб у тебе - рідна мова" відбулась в БСЧ імені М.Лермонтова.
Літературно-музична година за участю Василя Довжика "Рідна мова - краю батьківського пісня" відбулась в БСЧ імені О.Гончара. 
В цей день під час уроків української мови бажаючі виконували завдання «Як правильно написати українською», «Знайди помилку», читали тексти «Неправильно – Правильно», уроки лікнепу Б.Рогози правильного вживання слів. Знайомилися з новими правилами українського правопису, введення фемінітивів. «Оцінкою» за виконання завдань були закладка, патріотична наліпка. Можна було переглянути фільм «Зміни до правопису за 5 хвилин». Всі відвідувачі отримували з собою таблички «Неправильно – Правильно» - типові помилки вживання слів, висловів.

Немає коментарів:

Дописати коментар