Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

вівторок, 18 березня 2014 р.

То хто ж вони, бандерівці?

"Ми - хлопці-бандерівці зі зброєю в руках 
бороним рідну землю, живемо у лісах..."
Сьогодні досить часто ми чуємо слово "бандерівці". Причому майже завжди воно вживається в негативному значенні, як синонім бандитизму. 
То хто ж вони, бандерівці? 
Українська служба ББС опитала українських істориків та склала список із десяти найкращих книжок про бандерівців і ОУН та УПА. Цей список складається як з художніх, так і з наукових і науково-популярних видань українських та іноземних дослідників.
Наукові роботи історики рекомендують як достовірні, максимально збалансовані та реалістичні.
ХУДОЖНІ КНИГИ
Оксана Забужко "Музей покинутих секретів". - Київ: Факт, 2009.
"Музей покинутих секретів" - це сучасний епос сучасної України: родинна сага трьох поколінь, події якої охоплюють період від 1940-х років до весни 2004-го. Велика література і жорстока правда - про владу минулого над майбутнім, про кохання і смерть, про споконвічну війну людини за право бути собою.


Марія Матіос "Солодка Даруся". - Львів: Піраміда, 2004 
Наповнена свіжою, природною українською мовою, не просякнута міським смогом, ця книжка не примушує захлопнути її від першого проситаного абзацу. Викликають увагу і срівчуття її герої - мовчазні, втомлені підступами долі газди, які живуть своїм відокремленим від всього світу життям і не скоряються занепаду, який закономірно приходить до їх тісних осель та задушених непохитними стародавніми звичаями громад.
"Солодка Даруся" - це українська історія 30-х - 70-х років минулого століття в її буковинському і галицькому ареалах.
"Драма на три життя", як визначила жанр "Солодкої Дарусі" сама письменниця, - моральне застередення - забобон про те, що історія і кожна окрема людина за всіх часів і режимів пов'язані одною пуповиною, а гріх і його спокута - явища майже осяжні, матеріальні.

Андрій Кокотюха "Червоний". - Харків: Клуб сімейного дозвілля, 2012
Червоний - це псевдо провідника осередку УПА на Волині. Історія його життя розповідається різними вустами: нашого сучасника Клима Рогозного, який знайшов зошити свого дядька-дисидента і журналіста; вірного радянській владі міліціонера, який дедалі більше ставить під сумнів офіційну версію подій; опального радянського офіцера на зоні, який також починає замислюватися, за що він воював і яку батьківщину захищав під впливом легендарного Червоного. Розказана переважно від імені цих нібито ідеологічних ворогів, історія Червоного виглядає переконливою і сповнює читача патріотичного запалу.

УКРАЇНСЬКІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Іван Патриляк "Перемога або смерть. Український визвольний рух, 1939 - 60-ті роки". - Наш формат, 2012
Це одна з найновіших науково-популярних книжок на цю тему. Історики рекомендують її як об'єктивну, достовірну і позбавлену пафосу. Історик Іван Патриляк досліджував розсекречені документи з радянських, німецьких, польських та інших архівів.
"Книга про те, як створювалася УПА, про методи боротьби армії, яка не капітулювала. Якою була роль вояків УПА в Другій світовій війні і опісля, ким були повстанці, скільки їм було років і чого вони добивалися і, врешті, чого досягнули", - так зміст своєї праці описує сам автор.
Ця праця стала результатом докторської дисертації Івана Патриляка. Науковий варіант дослідження називається "Встань і борись. Слухай і вір".
УПА - історія нескорених. - Львів: Центр досліджень визвольного руху, 2011
Серед великої кількості літератури, присвяченої діяльності УПА, ця книга претендує на особливе місце: тут читач знайде структурований і лаконічний виклад історії повстанської боротьби. Видання проілюстроване великою кількістю унікальних фотографій, документами (у т.ч. із розсекречених архівів СБУ) і свідченнями учасників. Специфіка кількарівневого тексту допоможе читачеві побачити цілісну картину повстанського руху, зрозуміти його місце і роль в українській та світовій історії.
Книга розрахована на масового, але критичного читача, котрий хоче дізнатися про визвольний рух 40-50-х років і прагне фактів, а не оцінок.
Володимир В'ятрович "Історія з грифом Секретно. Таємниці українського минулого з архівів КГБ". - Львів: Центр досліджень визвольного руху, 2011
Чому зраджували і чи зраджували? Чому ставали героями і чи справді були ними? Радянський Союз розпався чи був зруйнований? Чому "всесильний КГБ" не втримав влади? Відповіді не ці питання десятиліттями ховали під грифами "Секретно". Автор Володимир В'ятрович, який розсекретив архіви КГБ, розповідає про таємниці української історії. Окрім боротьби УПА з радянською владою, в книжці йдеться про щоденне життя таємних органів, механізми депортацій, нутрощі тюремної системи та роботу спецслужб в останні дні Радянського Союзу. Історик оприлюднює раніше недоступні заведені "органами" справи та таємні звіти КГБ керівництву партії.
Монографія "Організація українських націоналістів і Українська Повстанська Армія: історичні нариси" - Київ: Наукова думка, 2005
Книга "Організація україгських націоналістів і Українська повстанська армія" є підсумковою публікацією напрацювань робочої групи істориків, створеної при урядовій комісії з вивчення діяльності ОУН і УПА, хдебільшого в період Другої світової війни, які викликають найбільш гострі дискусії в українському суспільстві. В останньому розділі книги аналізується ідеологія українських націоналістів.
По деяких розділах цієї праці захищені наукові дисертації.

ІНОЗЕМНІ ДОСЛІДЖЕННЯ
Александр Гогун "Между Гитлером и Сталиным. Украинские повстанцы". - СпБ, Нева, 2004
У цій праці російського імсторика Олександра Гогуна йдеться про "діяльність озброєних націоналістичних угруповань" на Західній Україні в 1943 - 49 роках. Автор, спеціаліст з партизанського руху в СРСР, не оминає антипольську етнічну чистку і партизанську війну УПА з Армією крайовою та комуністичними загонами. Розглянуто спецоперації проти керівників ОУН і УПА: Євгена Коновальця, Романа Шухевича, Василя Кука, Лева Ребета і Степана Бандери.
"Книжка цікава тим, що це російський автор, який намагається писати об'єктивно і використав достатню кількість літератури", - каже Володимир В'ятрович.  
Енріке Мартінез Кодо "Повстанці за залізною завісою" (Guerrillas Tras la Cortina de Hierro). - 1966.
На Заході мало серйозних досліджень націоналістичного українського підпілля, кажуть історики.
Ця іспаномовна книжка аргентинського журналіста, видана 1966 року, стала однією з перших і найцікавіших праць на цю тему. Історик охоплює період 1943 - 1963 років.
"Автор спирається не тільки на українські документи, але теж на праці ворожих сторін, та оцінки ситуації чужинних держав", - написав у передмові до книжки український письменник та історик Юрій Тис-Крохмалюк, який допомагав Кодо у праці над книжкою. Українською темою Енріке Кодо зацікавився після того, як прочитав у пресі про засудження в СРСР п'ятьох українських повстанців. 
Джон Армстронг "Український націоналізм 1935 - 1949" (Ukrainian Nationalism 1935 - 1949). - Columbia Universiti Press, 1955
"Книжка стара, але неперевершена", - каже історик Ярослав Грицак про роботу амриканського дослідника.
"Джон Армстронг аналізує політичні аспекти українського націоналізму від 1935 до 1945 років з педантичною повагою до об'єктивності і збалансованості", - йдеться в передмові до видання.
Автор спирався на німецькі документи років війни, українські газети та власні розмови з очевидцями подій. Вів провів інтерв'ю з українськими біженцями на Захід, які були керівниками націоналістичного підпілля, та німецькими чиновниками, що мали справу з Україною.
"Армстронг показує, як з падінням Польщі та російською анексією Галичини й інших територій західні та східні українці вперше в сучасній історії об'єдналися на політичному рівні. За іронією долі, їх об'єднала держава, яку провідники українських націоналістів вважали своїм найлютішим ворогом - радянська Росія", - йдеться в передмові.

Немає коментарів:

Дописати коментар