Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

понеділок, 31 березня 2014 р.

Вода - основа. Вода - життя, чарівний еліксир всесвітнього буття

"Не можна сказати, що ти є необхідною для життя - 
ти саме життя"
Антуан Сент-Екзюпері

Вода - основа життя. І це дійсно так. Адже без неї абсолютно неможливе, немислиме життя. З давніх-давен наші пращури вшановували воду, поклонялися їй, вірили у її магічяну силу, дбали про чистоту. 
Вода - еліксир життя. Той самий еліксир, який марно шукали в своїх лабораторіях алхіміки, в пошуках якого борознили безкінечні простори мореплавці.
Подарувавши людям воду, природа дала їм до рук величезне багатство.
Сьогодні над водою нависла загроза - забруднення. Заводи й фабрики часто забруднюють стічними водами річки. Люди викидають різноманітне сміття просто у озера, ріки і моря, завдаючи їм непоправної шкоди.
До Всесвітнього дня водних ресурсів в рамках Міжнародного десятиріччя дій "Вода для життя" бібліотеки нашого району провели ряд заходів. 
Про різні форми існування води, про її якості та властивості дізналися учні молодших класів, що завітали до бібліотеки імені І.Багряного на екологічну гру "Вода - стихія і надія. Вода - життя!"
Загальновідомо, що більша частина нашої планети - це вода. Дивлячись на модель Землі - глобус, може здатися, що води у нас понад край. Та, на жаль, це далеко від дійсності. Є райони, де води ніколи не вистачало, а там, де її булозавжди вдосталь, - гостро потали проблеми з різким зниженням кількості води та її якості. Чисту воду, про яку суладено безліч пісень та віршів потрібно шукати "днем з вогнем"! Під час еко-квесту "Шукаймо чисту воду в Україні" в бібліотеці імені І.Багряного читачі шукали воду, придатну до споживання.

Вода була вже на початку світу. В одній із дохристиянських колядок є слова:
Що ж там було з світа спочатку?
Не було нічого - одна водонька.
Воду наші предки називали святою. У всіх народів її обожнювали як сестру Сонці, тому що дає життя всьому сущому на землі, приносить велике добро, робить землю родючою.
Бібліотека імені В.Чапаєва підготувала тематичну виставку "Шануймо воду, бо вона - свята"
Виставка складається з чотирьох рубрик.
І - Вода в природі. 
 
ІІ - Вода у віруваннях та обрядах українців
ІІІ - Вода в художній літературі
IV - Вода у творчості Тараса Шевченка
Вода - це одне з найбільших багатств України, вічна цінність, до якої ми повинні відноситися з повагою, не завдаючи їй шкоди та пильно оберігаючи. Адже вода - це дзеркало минулого і сучасного.

Немає коментарів:

Дописати коментар