Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 6 березня 2014 р.

Дорослі питання маленької людини

Вже червертий місяць ми живемо в дуже непростих умовах. Дивимось телебачення, моніторимо Інтернет, ходимо на Майдан, говоримо про дуже серйозні речі. В цей час поряд з нами знаходиться дуже багато дітей, які теж стурбовані (відчуваючи стан на своїх бітьків), та які ставлять багато запитань. Кожен з батьків, звичайно, сам вирішує що і в якій формі краще розповісти своїй дитині. 
Газета "Україна молода" склала список дитячих книжок, які допоможуть пояснити, що відбувається. Цей список складений для того, щоб допомогти дітлахам поставити свої запитання про ціну добра і зла, межі правди і кривди, боротьбу за свободу та біль від утрати...
Збірка казок "Чудесна тростка" Володимира Свідзінського (Грані-Т, 2011). Це п'ять римованих народних казок в авторському переказі, основними мотивами яких є злочин і кара. Або ж материнська (чи батьківська) любов, якій не страшні навіть найбільші небезпеки. Можливо, окремі казки видаватимуться занадто жорстокими, утім психологи стверджують, що діти геть інакше сприймають фольклор, аніж дорослі, і що казки - це найдавніший, перевірений на багатьох поколіннях спосіб пояснити дитині складні життєві колізії.
Книжка Сашка Дерманського "Чудове Чудовисько в Країні Жаховиськ" (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2010) допоможе юним читачам розібратися з напростими питаннями чесних виборів, диктатури, залякування електорату тощо. А головне - зробить це з гумором. Уявімо собі ситуацію, що в такій собі Країні Жаховиськ, де живуть самі чудовиська, проходять вибори на звання Верховного Страхополоха. На одному з виборчих плакатів головного кандидата Гарбузяника можна прочитати таке: "Україна для Чудовиськ". В Україні менш ніж за три місяці мають відбутися президентські вибори, тож незайве згадати й про цю дотепну, місцями сатиричну книжку.
Джані Родарі "Пригоди Цибуліно" ("Веселка", 1985). Хоробрий, чесний і щирий Цибуліно гідний стати героєм сучасних хлопчиків і дівчаток, адже цілком можливо, що нам і в майбутньому потрібні будуть ті, хто визволятиме несправедливо засуджених.
Джанні Родарі "Джельсоміно в Країні брехунів" ("Махаон - Україна, 2010). На прикладі цієї історії можна пояснити, як не має бути влаштовано уряд і систему влади, як діє цензура і чим страшні були закони 16 січня. А головне - як усього один правдивий голос може підняти на революцію чесних людей і змінити цілу країну.
Міхаель Енде "Момо" ("Веселка", 1985). Ця книжка насправді більше про дорослих, аніж про дітей. Про дорослих, які завжди кудить квапляться й забувають насалоджуватись життям, які хочуть всього й відразу, які відкладають життя "на потім". Усі діти колись стануть дорослими, в усіх дорослих залишається щось дитяче, тож ніколи не пізно відкрити для себе Міхаеля Енде.
Романа Романишин, Андрій Лесів "Зірки і макові зернята" (Видавництво Старого Лева, 2014). Книга має мудрий і глибокий зміст. Дора - донька математиків, усе на світі їй насамперед хочеться перерахувати. "Зірки і макові зернята" - це те, що Дорі порахувати не вдається. Але мама вчить дівчинку не опускати рук, адже все приходить поступово: "Тобі обов'язково все вдасться, просто треба йти до мети маленькими кроками. Кожне завдання, навіть найскладніше, слід починати з простого - з один, два, три..."
Марія Парр "Вафельне серце" ("Теза", 2011). Ця книга сумна і селела водночас. У ній ідеться про дружбу хлопчика й дівчинки, сімейні турботи й бабусю, яка за життя пекла дітям вафельні серця. Ніхто не знає достоменно, як говорити з дітьми про смерть, надто коли помирає хтось із рідних чи знайомих. Останні події в Україні показали, що не можна бути замалими для таких розмов, але можна бути не готовим сприйняти правду. 
Джоан Ролінг "Гаррі Поттер" (А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА, 2002 - 2007). У семи книжках про лондонського сироту, окрім магічного світу, є дуже влучна сатира на реальність - наприклад, на систему шкільної освіти й роботу різних міністерств. Є підпільна ("опозиційна"?) газета, за роботу в якій можуть кинути до в'язниці, а є газета провладна, яку нерідко підозрюють у брехні. Є чаклуни, які на боці добра, а є ті, щзо служать Темному Лорду. Та головне - є надія на те, що зло і всіх, хто йому служить, можна перемогти. І все починається з незвичайної дитини, чи навіть незвичайних дітей - Гаррі, Рона, Герміони, Джинні та інших. І за якийсь час, можливо, років навіть за двадцять, усе буде добре і всі житимуть у мирі і злагоді. 
А ця віра нині потрібна не лише в дитячих книжках. 


Джерело: Купріян, Ольга Дорослі питання маленької людини / Ольга Купріян. - Україна молода. - 2014. - 6 березня. - с. 12.

Немає коментарів:

Дописати коментар