Сторінки

БІБЛІОТЕКИ - ЦЕ СВОБОДА. СВОБОДА ЧИТАТИ, СВОБОДА СПІЛКУВАТИСЯ. Ніл Гейман

четвер, 23 квітня 2020 р.

Всесвітній день книг і авторського права

Сьогодні, 23 квітня, світ відзначає Всесвітній день книги та авторського права – свято авторів, видавців, критиків, бібліотекарів, читачів і всіх-всіх, хто причетний до книговидання.
Саме 23 квітня народилися такі видатні особистості світової літератури, як французький письменник Моріс Дрюон, ісландський лауреат Нобелівської премії з літератури Галдор Лакснесс і трикратний претендент на цю премію Володимир Набоков, а також український письменник Григорій Тютюнник. У цей же день 1616 року померли Вільям Шекспір і перуанський історик Інка Ґарсіласо де ла Веґа, а також 1850 року – англійський поет-романтик Вільям Вордсворт.
Одна з традицій Всесвітнього дня книги та авторського права – обрання міста, що на рік стане Світовою столицею книги. Ця традиція була запроваджена 2001 року. Тоді столицею було обрано Мадрид. Книжковою столицею світу - 2020 обрано м. Куала-Лумпур (Малайзія)
Всесвітній день книги та авторського права має на меті сприяти поширенню задоволення від книжкок і читання. У всьому всіті в цей день проводять святкування, мета яких — визнати чарівну силу книг, що є зв'язком між минулим і майбутнім, мостом між поколіннями та культурами.
Центральна районна бібліотека Солом'янки організувала онлайн-конференцію з Ігорем Степуріним - співзасновником та одним із керівників видавництва "Саміт-книга", головою Благодійного фонду "Бібліотечна країна".
Бібліотека імені Є.Гуцала провела презентацію книжки І.Порхун "27 причин читати книгу". Віртуальну виставку книг-антидепресантів "Бібліокомпас: книготерапія" підготувала БСЧ імені М.Лермонтова. Бібліотека "Преображенська" створила електронну презентацію книгу Катаріни Маренгольц "Література! Мандрівка світом книжок". Бібліотека імені Є.Гуцала презентувала книгу "Книга-мандрівка. Україна".

Немає коментарів:

Дописати коментар